Полтава за день

Ви у Полтаві, проте маєте тільки вихідні, а побачити хочеться якомога більше? Встигнути дослідити не лише туристичні пам’ятки міста, але й побувати в улюблених місцях полтавців? Спробувати традиційні страви?

Чудово! Тоді ця стаття саме для Вас. Наша команда створила унікальний проект – «Полтава за день», що є чудовим поєднанням гастрономічного експрес-туру із культурно-розважальним. Готові? 3…2…1...

День починається зі світанку, і наші поради також;) Навіть якщо Ви справжня сова, а ранні підйоми зовсім не для Вас, мусимо сказати, що такого сходу сонечка, як на нашій Білій Альтанці, не побачите ніде! Звісно, колонадний символ міста прекрасний у будь-який інший час дня,  втім ми наполегливо рекомендуємо відвідати його саме о цій «порі закоханих та пекарів». Ну хіба не захоплююче відчути себе випускником? Або ж торкнутись до столітньої історії, милуючись панорамними видами? До речі, Альтанка була збудована на честь 200-річчя Полтавської битви і сягає 9 метрів у висоту. Знаходиться вона поблизу ресторану «Лілея», що розташований за адресою «Соборний майдан 2». Про неї знає кожен мешканець, тому можете звернутись за допомогою до місцевих;)

Окрилюючий ранок, як правило, є запорукою гарного дня тож, узявши каву з круасанами чи заскочивши кудись на сніданок, можна сміливо продовжити мандрівку вуличками міста. Тільки швидше;) У нас попереду багато цікавого!

Рухаючись в сторону центру, де розташовується найбільша кількість ресторанів та кафе, рекомендуємо звернути увагу на дві особливі споруди – Театр імені Гоголя(який, до речі, народився на Полтавщині) та скульптуру Марусі Чурай. Напевне, вам вже доводилось чути про цю дівчину з легенди, та ми б хотіли нагадати її історію. 

Цю дівчину природа нагородила чарівною зовнішністю, чудовим голосом та майстерністю співати пісні. З урахуванням попередніх фактів, існування багатьох претендентів на її серце, не викликає здивування. Втім перевагу Чураївна віддає Григорію( Грицьку) Бобренку. Любов була, проте до весілля не дійшло – його мати виявилась проти. Невдовзі Гриць одружується на іншій, чого наша героїня не змогла прийняти. Врешті-решт хлопець вмирає від отруєння зіллям, що наварила Маруся, а саму дівчину засудили до страти, проте страчено її не було. 

На честь авторки пісень «Засвіт встали козаченьки», «Грицю, Грицю, до роботи», «Ой не ходи, Грицю, на вечорниці» та багато інших, було споруджено пам’ятник у 2006 році.

Далі пропонуємо повернутись в бік Білої Альтанки та , не доходячи до неї, звернути увагу на ошатну садибу імені Івана Петровича Котляревського – нашого земляка, що фактично відродив українську мову! Меморіальний комплекс гостинно відчиняє свої двері з десятої ранку, тож рекомендуємо узяти екскурсію, щоб побачити та почути якомога більше! У будинку письменника 5 невеликих кімнат: кабінет, світлиця, вітальня, кімната економки і кухня; поза ним – подвір’я з меморіальною дошкою, колодязем та іншими цікавими експонатами. Садибу було споруджено у 1969 році, з нагоди 200-річного ювілею поета.

Сподіваємось, Ви ще не втомились, бо нам є, що розказати про Полтаву! Одним з найулюбленіших місць для проведення часу з родиною, побачень або просто прогулянок для полтавців є Корпусний парк. Він являє собою вісім алей, кожна з яких виходить до монумента Слави, спорудженому ще два століття тому на честь перемоги російської армії над військами шведського короля Карла ХІІ в Полтавській битві. До речі, тут налічується близько 70 видів різних дерев та кущів, які Ви матимете нагоду роздивитися під час прогулянки. 

Час відновити сили! І невеличкий екскурс у традиційну кухню;)

Як правило, мешканці України впізнають наше місто виключно через галушки. Загальновідомий факт встиг трохи приїстися, втім на Полтавщині ця страва дійсно найсмачніша, і ми дуже рекомендуємо до куштування. Їх можна вживати з м’ясом всередині, полити соусом зверху чи взагалі спробувати у традиційному супі.

По-друге, ми наполегливо радимо замовляти борщ( у комплекті із салом та пампушками смачніше). Ситно, смачно і колоритно. Як там кажуть? – У кожної хазяйки борщ різний, тож якщо ви куштували(можливо, навіть не раз) цю страву в інших куточках України, не втрачайте нагоди спробувати наш, полтавський!

І останніми з нашого топу будуть вареники. Із м’ясом та грибами, картоплею чи капустою, вишневі або смородинові…Запевняємо – смачними виявляться ВСІ! Ніжне тісто в поєднанні зі свіжою начинкою творять кулінарні дива.

Другу половину дня пропонуємо почати з прекрасного. У нашому місті є чудова Галерея мистецтв, розташована за адресою Європейська,5. Привітні екскурсоводи з радістю ознайомлять вас з усіма світовими шедеврами, проте ви звісно можете пройти крізь століття на одинці. Вона налічує більш як 9 тисяч творів мистецтва. Основою зібрання картини Миколи Ярошенка, які, згідно із заповітом його дружини, були передані рідному місту. 

Якщо після відвідування Галереї перед вечерею у Вас лишиться час, можете завітати до музею Авіації та Космонавтики(Першотравневий проспект,16) Тут зібрані унікальні матеріали, присвячені найвидатнішим подіям в аерокосмічній науці й техніці в Україні і в світі, а також у життєвому шляху та творчій спадщині визначних діячів у галузях авіації та космонавтики, одним з яких є Юрій Кондратюк. Наразі музею 33 роки і він гостинно відчиняє двері кожному охочому. 

Гадаємо, настав час для вечері;) Можете скористуватись нашими обідніми порадами або ж провести цей час в одному з ресторанів інших кухонь світу. Сили відновлені, проте втома на ногах відчутна? Тоді найкращим завершенням цього дня стане прогулянка центром міста. Наша Полтава й справді, у центральній вулиці – зі старовинною бруківкою, затишними кав’ярнями та щасливими закоханими. До речі, у нас часто проходять різні заходи на кшталт «Кіно просто неба», «День вуличної музики», фестиваль поезії «Мередіан» та багато іншого! Достатньо лише слідкувати за новинами в інстаграмі та сайті міста, де висвітлюються всі ці події. Тож відвідування одного з таких заходів також буде чудовою ідеєю для проведення вечірнього часу.

На останок хотіли б дати пораду щодо комфортного місця розташування та прекрасної кухні. До Вашої уваги готельно-ресторанний комплекс “GALLERY”. Там ви зможете зняти номер будь-якої категорії на час вашого перебування в Полтаві, орендувати конференц-зал чи просто насолодитись відмінними стравами на літній терасі, у Арт або Прованс залі. Певні, що бездоганний сервіс закладу стане приємним здивуванням.

Сподіваємось, цей вихідний був насиченим, натхненним та незабутнім! Пам’ятайте, що Полтава завжди чекатиме на Вас;)

Інші публікації
Готельно-ресторанний комплекс Галерея має найкращі конференц-зали для організації семінарів, тренінгів та лекцій.
Чудовий ранок разом з Іриною Зінченко
Вітаємо вас, наші любі гості!! Ми щиро раді вам повідомити, що з 1 січня 2021 року, довгоочікуваний оновлений зал нарешті відкрився! Новий рік—чудова нагода для змін!